Perunanviljely

Viljely

Perunasiskot viljelevät Penttilän Perunatilaa Kalajoen Pitkäsenkylän peltoaukiolla. Perunanviljely ja pakkaaminen on meille ympärivuotista työtä, jonka aikana näemme kaikki vuodenajat ja sesonkien vaihtumisen parhaalta aitiopaikalta.

Perunasiskojen vuosi

Perunatilan vuoden kiertokulku alkaa keväällä, kun routa on sulanut ja maata päästään muokkaamaan. Muokkaamisen tärkein tavoite on muokata maata sopivasti, jotta siemenperunoille saadaan pehmeä kasvualusta. Se antaa perunan juurille ja mukuloille kasvutilaa.

Kesällä kasvustoja hoidetaan olosuhteiden mukaan. Säähän emme voi vaikuttaa, mutta voimme antaa perunoille paremmat kasvun edellytykset.

Sadonkorjuu

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Silloin oman työn tuloksen näkee kunnolla. Perunannosto tehdään mahdollisimman huolellisesti ja hellävaraisesti, jotta perunat saadaan hyvälaatuisena varastoon kuivumaan.

Talveen siirryttäessä perunat on kuivattu varastointilämpötilaan, ja olosuhteet on viilennetty säilyvyyden optimoimiseksi. Perunat säilyvät varastossamme hyvälaatuisena koko talven, tarvittaessa kesään asti. Se on olosuhteista kiinni!

Lajikkeet

Tuliko perunamuusista liisteriä tai hajosivatko kalakeiton perunat kattilaan? Perunat luokitellaan käyttötarkoituksensa mukaan kolmeen kategoriaan, jauhoisiin perunoihin, yleisperunoihin sekä kiinteisiin perunoihin. Luokittelun avulla valitset oikeat perunat ja kokkailut onnistuvat aina! Tässä esittelemme parhaat käyttötarkoitukset erilaisille perunalajikkeille.

Kiinteä peruna

Vihreä värikoodi. Kiinteät perunat pysyvät kypsänä hyvin koossa, joten ne sopivat erittäin hyvin keittoihin, salaatteihin sekä laatikkoruokiin. Kiinteistä perunalajikkeista valmistat myös parhaat keitetyt perunat. Viljelemiämme kiinteitä lajikkeita: Colomba, Soraya.

Yleisperuna

Keltainen värikoodi. Jos et vielä tiedä mitä perunasta aiot kokata, osta yleisperunaa, se sopii hyvin kaikkiin käyttötarkoituksiin. Yleisperunoista saat esimerkiksi hyvät keitetyt perunat, mutta niistä paistat myös hyvät lohkoperunat! Viljelemiämme yleislajikkeita: Noblesse, Gala, Sunita.

Jauhoinen peruna

Punainen värikoodi. Jauhoiset perunalajikkeet ovat nimensä mukaisesti jauhoisia. Jauhoisista perunoista saat parhaan muusin, koska ne soseutuvat helposti. Myös leivontaan jauhoiset perunalajikkeet ovat paras valinta. Viljelemiämme jauhoisia lajikkeita: Puikula, Afra

Uuniperuna

Lila värikoodi. Uuniperuna sopii parhaiten lohkoperunoiksi ja perinteisiksi uuniperunoiksi. Uuniperunat ovat melko jauhoisia ja isokokoisia perunoita. Viljelemiämme uuniperunalajikkeita: Bellarosa, Mozart.

Russet –peruna

Oranssi värikoodi. Russet sopii parhaiten ranskalaisiin. Maailmalla erittäin suosittu perunatyyppi. Suomessa Russet on kuluttajille vielä tuntemattomampi, vaikka siitä on jalostettu perunapakasteita jo pitkään. Russet –lajikkeilla on ruskea, karhean rustiikkinen kuori sekä vaalea, sopivasti jauhoinen malto. Viljelemiämme Russet-lajikkeita: Innovator.

Puikula

Musta värikoodi. Puikula on jauhoinen erikoisherkkuperuna, joka sopii parhaiten perunamuusiin ja leivontaan. Tunnetaan Kalajoella myös nimellä Piekkon Muikku tai muikulaperuna.

Värikoodi määritellään ennen pakkaamista tehtävän keittokokeen avulla. Saman perunalajikkeen värikoodi voi vaihdella riippuen viljelypaikasta, sillä kasvuolot vaikuttavat mukuloiden ominaisuuksiin. Herkullisia perunareseptejämme löydät täältä: Reseptit.

Penttilän Perunasiskot

Kalajoentie 488, 85100 KALAJOKI

toimisto@perunatila.fi