Me oltiin perunasiskot kai jo ennen syntymää. Meidän perhe kasvatti perunaa niin kuin pappa ja mummu ennen meitä, sillä Kalajoen hiekkainen vanha merenpohja oli osoittautunut loistavaksi kasvualustaksi perunalle.
Syntymälahjaksi me saatiin säkillinen sisua. Se tulikin kovaan tarpeeseen. Oli valtava järkytys, kun meidän isä kuoli kesken kaiken. Mutta äiti jatkoi meidän kanssa – ja nyt vetovastuussa ollaan me kolme siskoa.
Meillä kaikki tehdään vähintään yhtä hyvin kuin osataan ja mieluiten vieläkin paremmin. Aina kun routa sulaa, me perunasiskot istutetaan siemenperunat.
Kesä paahdetaan säiden ehdoilla ja korjuuaikana tahti vaan kiihtyy. Pellosta nousee parasta perunaa, jonka laatu ja maku tuo kesän pöytään talvellakin. Pasta ja riisi voi huilailla kaapinhyllyllä, sillä näissä perunoissa on makua ja habaa!
Helmi, Hilla ja Elle Penttilä
Tilan tarina
Penttilän Perunatila sijaitsee Kalajoen Pitkäsenkylässä, viisi kilometriä keskustasta Kalajoen yläjuoksulle päin. Tilallamme on noin 200 hehtaaria viljelypinta-alaa ja pakkaamme perunaa ympäri vuoden.
Noin 4000 vuotta sitten, maanpinnan kohotessa Pitkäsenkylän peltoaukio muotoutui merenpohjasta jokilaaksoksi ja viljaviksi peltotasangoiksi. Pitkäsenkylän peltoaukio on osa maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa. Se on ehkä vanhinta viljelysmaisemaa Kalajokilaaksossa. Ensimmäiset tiedot alueen asutuksesta ovat vuodelta 1547, jolloin Pitkäsenkylässä oli seitsemän taloa. Yksi näistä taloista oli nimeltään Penttilä.
Peruna on muodostunut perustaksi suomalaiselle ruokakulttuurille, viljelyn muuttuessa käsityöstä huipputekniikaksi. Nyt on Perunasiskojen vuoro jatkaa viljelyä Suomen parhailla perunamailla.